Żywienie w chorobie Hashimoto
Co to właściwie jest Hashimoto?
Choroba Hashimoto to choroba autoimmunologiczna, związana z zaburzeniami układu odpornościowego. To stan, w którym „upośledzony” układ odpornościowy sam atakuje swoje narządy, w tym przypadku komórki tarczycy.
Przyczyny zaburzenia nie są całkowicie poznane – wśród nich na pewno znajdują się czynniki środowiskowe związane z trybem życia takie jak: stres, problemy emocjonalne, niewłaściwe żywienie, brak aktywność fizycznej oraz snu i regeneracji, ale także uwarunkowania genetyczne.
Prawidłowo zbilansowana dieta może stać się niezwykle istotna w drodze do remisji choroby.
Wiele nowych badań pokazuje i udowadnia, że w rozwoju niedoczynności tarczycy i Hashimoto kluczową rolę odgrywają nawyki żywieniowe.
Prawidłowo zbilansowana dieta może stać się niezwykle istotna w drodze do remisji choroby. Okazuje się bowiem, że prawidłowe żywienie będzie w stanie wesprzeć funkcje obronne układu odpornościowego.
Jak zatem żywić się w chorobie Hashimoto?
Podstawą będzie oczywiście indywidualne podejście dietetyka do pacjenta.
Ogólnie rzecz biorąc dieta powinna składać się z czterech – pięciu posiłków, spożywanych co ok 3-4 godziny. Ostatni posiłek zjadamy na ok. cztery godziny przed snem.
Kaloryczność diety powinna zostać dokładnie obliczona, często bowiem pacjenci posiadają zbyt dużą ilość nagromadzonej tkanki tłuszczowej. Uwzględniamy także tryb życia oraz aktywność fizyczną.
Błędem są zbyt duże restrykcje kaloryczne!!!
Elementem istotnym jest również odpowiednie picie płynów (pobudzenie perystaltyki), czy spożywanie błonnika pokarmowego.
Jednym z złożeń dietoterapii w chorobie jest odpowiednia podaż białka (nieprzetworzone produkty np. mięso, jaja, tłuste ryby morskie) oraz spożywanie wartościowych tłuszczów odpowiedzialnych m.in. za wchłanianie witamin w nich rozpuszczalnych.
Ważne kwasy omega -3 odgrywają kluczową rolę w przemianie hormonów T4 w T3 w wątrobie oraz zmniejszają procesy zapalne.
Dieta w Hashimoto często wymaga wprowadzenia eliminacji produktów mlecznych oraz glutenu.
Ważnym elementem jest również poprawa dysbiozy jelitowej czyli przerostu patogennych bakterii, a także odpowiednia suplementacja.
Warto zwrócić uwagę na produkty spożywcze zawierające selen, cynk i wit. D3
Niestety, często ilość pierwiastków i witamin jest w produktach spożywczych niewystarczalna, dlatego właśnie musimy sięgnąć po dobre suplementy. Witaminy oraz składniki mineralne są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania tarczycy oraz wspierają układ odpornościowy.
Zadaniem specjalisty jest więc umiejętność zbilansowania odpowiedniego jadłospisu ze szczególnym nastawieniem na odpowiednie zawartości składników odżywczych oraz „mądrej” suplementacji.