Superfoods – poznaj pięć produktów, które wyjątkowo łatwo wprowadzisz do swojego jadłospisu
Wiesz, czym są superfoods? Produkty określane tym mianem zawierają zdrowe tłuszcze, które zapobiegają chorobom serca, przeciwutleniacze chroniące przed zachorowaniem na raka oraz błonnik chroniący organizm przed cukrzycą i problemami z trawieniem. I wbrew pozorom, nie trzeba wcale daleko szukać, by korzystać z dobrodziejstw tego super jedzenia!
Poznaj 5 rodzajów zdrowego pożywienia, które z łatwością wprowadzisz do swojego codziennego sposobu odżywiania, jednocześnie sprawiając, że Twój organizm będzie Ci za to wdzięczny przez lata!
1 / Kasza jaglana zadba o Twoją cerę
Kasza jaglana pomaga w zdrowym wyglądzie skóry, chroni przed miażdżycą i jest lekkostrawna. A to wszystko dzięki temu, że zawiera beta-karoten i minerały takie jak żelazo, wapń, fosfor, potas i krzem. Jej bogactwo tkwi także w witaminach z grupy B oraz w tym, że dostarcza organizmowi białka i węglowodanów złożonych. Idealnie sprawdzi się również u osób unikających glutenu. Możesz ją jeść w towarzystwie warzyw albo spróbować w słodkiej odsłonie – na przykład w postaci pysznego budyniu z kaszą jaglaną, bananem i mlekiem kokosowym.
2 / Jarmuż to prawdziwy must-have grupy superfoods
Jarmuż to potężne źródło przeciwutleniaczy. Zawiera sulforafan, który może chronić przed niektórymi rodzajami raka oraz chlorofil, który pomaga oczyszczać organizm. Jest także bogaty w witaminy A, C, K, błonnik oraz minerały, np. wapń i potas. Zapobiega również niedoborom witaminy K, które mogą powodować raka jajników i piersi. Zastanawiasz się, jak go jeść? Możesz dorzucić go do koktajlu, sałatki albo przyrządzać jak szpinak, poprzez zblanszowanie lub przysmażenie.
3 / Bataty zamiast ziemniaków? Jak najbardziej!
Jeśli nie chcesz zastępować zwykłych ziemniaków kaszą, spróbuj słodkich ziemniaków! Bataty to warzywa wspierające układ odpornościowy człowieka. A to niewątpliwa zasługa beta-karotenu, witamin A, B i C, żelaza i fosforu. Mają niski indeks glikemiczny, dlatego pozostawiają dłuższe uczucie sytości, natomiast dzięki błonnikowi są łatwe do strawienia. Jak je przyrządzić? Na wiele różnych sposobów! Spróbuj naleśników lub zupy z batatów albo po prostu pokrój je w paseczki i upiecz w piekarniku – są pyszną i zdrową przekąską na długie jesienno-zimowe wieczory!
4 / Oliwa z oliwek pomaga w stanach zapalnych
Oliwa z oliwek chroni przed udarem, chorobami serca, działa też antybakteryjnie. Zawiera witaminy E, K i przeciwutleniacze, co ciekawe pomaga również obniżać cholesterol. Jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – zawiera omegę-6, omegę-3 oraz kwas oleinowy, który zmniejsza stany zapalne. Zwróć uwagę przy zakupie, by wybrać oliwę nierafinowaną i korzystaj z niej w potrawach na zimno.
5 / Pomidory to jeden z łatwiejszych do zdobycia produkt superfood!
Pomidory to jedno z najbardziej niepozornych superfoods. Dlaczego? Bo w odróżnieniu od egzotycznych jagód goi czy spiruliny, one są dostępne praktycznie w każdym hipermarkecie i na każdym rynku. Zawierają brom, który wspomaga pracę tarczycy oraz układu nerwowego. Z kolei zawarta w nich witamina C poprawia odporność, a duże stężenie likopenu, który jest przeciwutleniaczem – chroni przed niektórymi nowotworami. Pomidory zachowują swoje prozdrowotne właściwości także podczas obróbki cieplnej, a suszone pomidory mają w sobie nawet jeszcze więcej minerałów niż zwykłe.
By dbać o stan swojego zdrowia i cieszyć się dobrym samopoczuciem należy dostarczać sobie różnorodnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach. Zbilansowana dieta składa się z rozmaitych warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych oraz zdrowej żywności odzwierzęcej. Jeśli jednak nie wiesz, od czego zacząć, zacznij od polubienia się z choć kilkoma produktami, które zaliczają się do grona superfoods!