żywieniowe wspieranie płodności
Jesteśmy tym, co jemy!
Sposób odżywiania i niektóre składniki pokarmowe mogą mieć także bezpośredni wpływ na libido
Niepłodność staje się coraz bardziej powszechnym zjawiskiem zarówno wśród kobiet, jak i mężczyzn.
U obu płci częstość występowania zaburzeń seksualnych wzrasta wraz z wiekiem, a głównymi czynnikami ryzyka są choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca, otyłość, choroby układu moczowo-płciowego, zaburzenia hormonalne, a także choroby przewlekłe oraz psychiczne.
Sposób odżywiania i niektóre składniki pokarmowe mogą mieć także bezpośredni wpływ na libido, co często bywa pomijane w diagnozowaniu jego obniżenia.
Prawidłowa dieta powinna dostarczać do organizmu wszelkie składniki niezbędne dla optymalnego utrzymania wszystkich funkcji życiowych (udowodniono korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej).
Dieta przyszłych rodziców powinna być zbilansowana, urozmaicona i bogata w szczególnie ważne dla układu rozrodczego witaminy i minerały (np. selen, cynk). Pamiętamy przecież, że jesteśmy tym, co jemy!