dieta w chorobach układu pokarmowego oraz nerek
Obniżona jakość życia zawodowego, społecznego i rodzinnego.
Z doświadczenia wiem, iż sprawą kluczową okazuje się jednak indywidualne podejście specjalisty do pacjenta oraz uwzględnienie wieloczynnikowości problemu.
Coraz więcej osób boryka się z problemami trawiennymi, dyskomfortem funkcjonowania jelit czy też licznymi nietolerancjami pokarmowymi.
Do zaburzeń układu pokarmowego należą min. choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, zespół jelita drażliwego (IBS), choroba Leśniowskiego-Crohna, refluks (GERD), Zespół Rozrostu Bakteryjnego Jelita Cienkiego (SIBO), kamica żółciowa, choroby wątroby i trzustki, zaparcia.
Choroby te obniżają jakość życia zawodowego, społecznego i rodzinnego.
Dieta oraz prawidłowe nawyki żywieniowe stają się wiec niezbędnym elementem łagodzącym dane dolegliwości. Odpowiednio dobrany jadłospis często prowadzi do ich całkowitego ustąpienia.
Z doświadczenia wiem, iż sprawą kluczową okazuje się jednak indywidualne podejście specjalisty do pacjenta oraz uwzględnienie wieloczynnikowości problemu.