dieta przy insulinooporności i cukrzycy
Insulinooporność to tylko krok od cukrzycy!
Nie oznacza to jednak wyroku! Nie zawsze i nie każdy z insulinoopornością zachoruje na cukrzycę, odpowiednio wcześnie wykryta może zostać całkowicie wyleczona.
Początek choroby może mieć swą podstawę już w życiu płodowym.
Złe nawyki żywieniowe, notorycznie popełniane błędy oraz brak odpowiednich badań mogą zapoczątkować insulinooporność, a w konsekwencji doprowadzić do rozwinięcia cukrzycy typu 2.
W insulinooporności receptory komórek gorzej reagują na wytwarzaną przez trzustkę insulinę, a to z kolei prowadzi do podwyższania poziomu glukozy we krwi.
Nie oznacza to jednak wyroku! Nie zawsze i nie każdy z insulinoopornością zachoruje na cukrzycę, odpowiednio wcześnie wykryta może zostać całkowicie wyleczona.
Kluczem do sukcesu będzie odpowiednio zbilansowana i dostosowana dieta. Same leki nie „załatwią sprawy” choć wielu pacjentów tak właśnie uważa. Insulinooporność to plaga dzisiejszego świata. Chorych jest coraz więcej, a ich wiek drastycznie się obniża. Warto zatem wykonać odpowiednie badania i wdrożyć zasady – insulinooporność to nie wyrok!!