logo dietical 500

Witam na mojej stronie. Nazywam się Anna Maciejewska i pomogę Ci zmienić Twoje nawyki żywieniowe.

search
dieta w osteoporozie pomidory blog

Dieta w osteoporozie

Osteoporoza jest metaboliczną chorobą szkieletu, charakteryzującą się zmniejszoną masą kości oraz występowaniem zaburzeń w ich strukturze. W konsekwencji przyczynia się to do wzrostu ich kruchości i łamliwości.

Typy osteoporozy:

Typ 1 – osteoporoza pomenopauzalna – dotyczy kobiet w piątej i szóstej dekadzie życia. Przyczyną dolegliwości jest niedobór estrogenów, bardzo często występują złamania kości promieniowej (nadgarstka i przedramienia)

Typ 2 – osteoporoza starcza – dotyczy kobiet i mężczyzn, zanik kości postępuje wolniej (ok 1% rocznie), złamania dotyczą głównie kręgów i bioder.

Typ 3 – osteoporoza polekowa, stanowi ok 20% wszystkich przypadków.

Na osteoporozę może zachorować każdy. Wraz z wiekiem wszyscy tracimy masę kostną.

Prewencja osteoporozy obejmuje badania oraz odpowiednio zbilansowaną dietę.
Podstawowe badania to densytometria kości, analiza poziomu wapnia i fosforu we krwi, fosfataza alkaliczna, OB, poziom wapnia w dobowej zbiórce moczu oraz metoda oceniająca ryzyko złamań w ciągu najbliższych 10 lat (FRAX).

Profilaktyka jak również działania terapeutyczne w osteoporozie obejmują zasady żywieniowe – odpowiednia podaż białka, błonnika, witamin, właściwa proporcja między wapniem, a fosforem, ale także aktywność fizyczna oraz ograniczenie palenia tytoniu i spożywania alkoholu – to klucz to zdrowych kości i zębów!

Czynniki żywieniowe zwiększające masę kostną:

– odpowiednia podaż wapnia, witamin: D, C, i K
– właściwa proporcja między wapnem a fosforem
– cynk, miedź i mangan
– odpowiednie spożycie błonnika rozpuszczalnego

Czynniki żywieniowe obniżające masę kostną:

– mała ekspozycja słoneczna
– długotrwałe unieruchomienie
– zbyt duże spożywanie kofeiny oraz alkoholu
– dieta obfitująca w nadmiar białka zwierzęcego, wit. A, soli, kwasów tłuszczowych
– obniżona masa ciała

Na osteoporozę może zachorować każdy.
Wraz z wiekiem wszyscy tracimy masę kostną. Prewencja oraz odpowiednie zachowania żywieniowe są jednak w stanie nie dopuścić do rozwoju choroby, od najmłodszych lat musimy zatem wpływać na ekspansję choroby. Warto więc pomyśleć o tym wcześniej!